Харчування в дитячому віці

Здоров’я дитини закладається ще до її народження, але основні параметри формуються в перші три роки життя. Тому так важливо розуміння батьками необхідності використання в харчуванні дитини тільки якісних екологічно-чистих продуктів. Адже система очищення від шкідливих хімічних домішок у дітей раннього віку е недосконалою. Зараз на ринку України активно працюють фермерські господарства, що вирощують продукти біоорганічного походження. Все частіше батьки надають перевагу саме цим продуктам.

Кожен період росту і розвитку дитини має свої особливості, тому вимагає і певного харчування.

До 1 року життя основним джерелом будівельного матеріалу для дитини є материнське молоко. Але для профілактики білкового дефіциту та рахіту рекомендується вводити поступово прикорм – фруктові та овочеві соки, пюре, кисло-молочні продукти, пізніше м’ясо, рибу, яйця, круп’яні страви та бобові. Обов’язковими є тваринні та рослинні жири – вершкове масло та олія (в невеликих кількостях).

Після року в раціон дитини вводяться страви , що розвиває смакові рецептори. Саме в цей період батьки прививають дітям основи правильного та повноцінного харчування, та повинні слідкувати за питтєвим (водним) режимом. Треба пам’ятати, що саме приклад батьків та вибір якісних біоорганічних продуктів діти будуть наслідувати у дорослому житті. Малюки вже харчуються із загального столу. Дуже важливим є режим , що формує правильне виділення кишкового соку та вчасне перетравлення їжі. Тому ми рекомендуємо 4- 5 разове харчування, з обов’язковою першою рідкою стравою на обід, Білкова складова меню має бути в 2 роки близько 60 гр на день, в 3-4 вже – 120 гр. на день та представлена здебільшого білками тваринного походження: м’ясо (кролик, телятина, курка та індичка), риба (хек, тріска, осетр). Готуються у вигляді парових котлет, тефтелей, фрикаделей (у супі) та запечені у духовці. Яйця можна подавати як відварні, так і у вигляді омлетів, млинців, тощо.

В дошкільному віці доцільно вводити морепродукти, що збагачують раціон йодом. Це стабілізує роботу щитоподібної залози, емоційний стан дитини та покращує мозкову діяльність.

Молодший шкільний вік характеризується великими навантаженнями на кісткову, м’язову та сполучну тканини. Тому необхідно вводити більше білків тваринного походження (м’ясо теляти, кроля, курки, тверді сири). Для зміцнення судин мозку та покращення кровообігу потрібні чай, шоколад, солодощі (краще у вигляді сухофруктів та меду), насіння горіхи та прянощі.

В період статевого дозрівання доцільно введення в раціон субпродуктів (печінку, язик, тощо), а також морської капусти.

Бажано враховувати індивідуальні особливості організму дитини, її вподобання та переносимість деяких продуктів. Овочі та фрукти вживати наші, українські, а іноземного походження вводити дуже обережно.Всі ці нюанси повинні знати батьки при формуванні раціону своїх дітей, та вибирати для дітей найкраще та якісніше.

Мельник Олена Олександрівна
Лікар-іридодіагност, фітотерапевт, дієтолог,
член Асоціації Дієтологів України,
директор центру «Доктор Мельник»

Меню