Лікарські форми із рослин

Відвар
За державною фармакопеєю відвар готують із кори, кореневищ, коренів, бульб, насіння, ягід, а також листків. Для цього сировину подрібнюють, висипають 10г у посудину та заливають 200мл окропу, накривають кришкою і кип’ятять на водяній бані 30 хв., охолоджують при кімнатній температурі 10хв, проціджують через марлю. Одержаний відвар доливають кип’яченою водою до 200 мл.

У народній медицині є чимало методів приготування відварів. Передусім це – тривалість кип’ятіння (від 1 хв до 20-30 хв) і настоювання (від10 хв до 24 год). Досить часто рекомендують заливати сировину холодною водою на 10-12 год, а потім готувати відвар або настій.

У тибетській, китайській, корейській народній медицині готують лікарські форми шляхом тривалого кип’ятіння для випарювання до певного об’єму в 2-3 рази.

Водні витяжки фізіологічно активних речовин рослин нині готують у такий спосіб: подрібнену сировину висипають у термос, потім заливають окропом і настоюють 10-12 год.

Слід зауважити, що відвар із рослин, які містять дубильні речовини, відціджують через 10-30 хв після кип’ятіння, бо вони швидко випадають в осад. І ще одне зауваження – відвари і настої швидко прокисають, тому їх зберігають у холодильнику (не більше як три доби) або готують на один день.

Настій
Настій готують із м’яких частин рослини (листки, трава, квітки), а також із сировини, що містить леткі (жирні) олії. Для приготування настою (співвідношення 1:20) беруть 10г подрібненої сировини, заливають 200мл окропу, накривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хв, охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують через марлю, віджимають. Одержаний настій доливають кип’яченою водою до 200 мл, промиваючи вичавки.

Настоянка
Настоянка є спиртовою, спиртово-водною або спиртово-ефірною витяжкою фармакологічно активних речовин із лікарської сировини. У домашніх умовах настоянку готують шляхом вимочування: подрібнену сировину заливають 40-70%-ним розчином спирту етилового, закривають, ставлять у темне місце, настоюють 7-15 днів, періодично помішують, проціджують.

Екстракт
Екстракт є концентрованою витяжкою із рослинної сировини фізіологічно активних речовин за допомогою водних, спиртово-водних, спиртових і ефірних розчинників (екстрагентів). Розрізняють рідкі екстракти, що містять вологи 50%. У густих екстрактах вологи не більш як 25%, а у сухих (порошку) – не більш як 5%.

Мазь
Мазь – лікарська форма для зовнішнього застосування, складається з рослинної сировини і мазевої основи: жири рослинного і тваринного походження, жироподібні речовини, продукти переробки нафти.

Порошки
Порошки готують із свіжої або висушеної сировини, подрібнюють, перетворюючи її у порошкоподібний стан. Їх вживають усередину, присипають ними рани або виразки, застосовують для приготування мазей, настоїв, настоянок.

Препарати лікувальних рослин застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо. Внутрішньо їх використовують: у вигляді нативних рослин (листки, трава, квітки, корені, кореневище, плоди, насіння) або соків із них, порошків із тієї або іншої частини рослини, відварів, настоїв, настоянок, сиропів, екстрактів. Зовнішньо використовують для ванн, компресів, примочок, клізм, розтирань.

Останнім часом промисловість почала випускати з лікарських рослин таблетки, драже, аерозолі, лініменти, тощо.

Трав’яні чаї
Чай із рослинної сировини готують так: подрібнену сировину (листки, квітки, трава) заливають 200мл окропу, настоюють 30 хв, проціджують, приймають як харчовий напій – чай.

Приготування трав’яного чаю (або настою) – це виділення (екстрагування) цілющих речовин, що містяться в рослинах та розчинення їх у воді.

Спосіб заварювання м’якого листя та квітів.
Візьміть 1 столову ложку сухої або 2 ст.л. свіжої лікарської рослини. Залийте однією склянкою окропу. Настояти необхідно 10-20 хвилин. Вода повинна насититись ароматом та кольором рослини. В середньому, рекомендовано випивати 3 склянки лікувального чаю на день. Але при певних патологіях одноразову порцію мы рекомендуємо зменшити вдвічі або навіть і втричі. Вживання чаю до або після їжі теж підбирається індивідуально.

Меню