Міфи про дієти

Дієти – це не модно!
Завжди, починаючи роботу із пацієнтами, ми вважали важливим аспектом харчування. Ми акцентували увагу наших клієнтів на тому, що дієти –це спеціально разроблений режим харчування для хворих людей або здорових, але з певними особливими потребами. Дієтотерапія – лікування різноманітних захворювань спеціальими дієтами. Тому, ми вважаємо, що потрібна збалансована система харчування, яка враховує індивідуальні особливості кожного організму. Саме тому, звертаємо Вашу увагу на деякі міфи про харчування та похудання.

Міф № 1. Одна дієта допоможе всім.
Кожна людина є індивідуальною у всіх своїх проявах, і це найбільш помітно у питанні харчування. Перш ніж скласти раціон, що підійде, необхідно визначити особливості Вашего обміну речовин – білкового, вуглеводного, ліпідного (жирового), мінерального, вітамінного, встановити, яка кількість цих речовин міститься в організмі, в чому він відчуває дефіцит, а в чому надмірність, яка його потреба в энергії.

Запропонувати різним людям з вагою 65 кг та 160 кг обмежити свій раціон літром кефіру в день як мінімум дивно. До того ж, вага тіла – зовсім не головний критерій, не менш важливе є співвідношення м’язової маси, жиру та води. Навіть при нормальній масі тіла (ріст в сантиметрах мінус 100) жиру в організмі може бути достатньо, щоб діагностувати першу стадію ожиріння. Визначити таке співвідношення можуть тільки спеціальні аналізи, а не ваги, які вміють “бачити наскрізь”.

Міф № 2. Білки та вуглеводи змішувати не можна.
Прихильники роздільного харчування запевняють: в разі одночасного споживання в їжу білків та вуглеводів у шлунку та кишківнику починається процес бродіння, а це приводить до того, що продукти погано засвоюються, недоокислені жири та вуглеводи осідають у різних непотрібних місцях. Але факти свідчать зовсім про інше: в нашому організмі є ферменти, необхідні для перетравлення усіх продуктів, а процес бродіння – це один із етапів травлення. Така фізіологія людини! Так що краще не думати про те, чи будуть “сперечатися” у шлунку жири, білки та вуглеводи, а раціонально віднестися до їх кількості.

До речі, розділити білки та вуглеводи неможливо в принципі: в стограмовому шматочку хліба, який вважається вуглеводистим продуктом, міститься 9 г. білку.

Міф № 3. Білки можно не обмежувати.
Популярна “кремлівска” дієта дає білку (м‘ясу, рибі, сирам) зелене світло, але привчає з підозрою відноситися до продуктів, що містять вуглеводи (в тому числі до рису, хліба та картоплі). Не підлягає сумніву, що білки нам необхідні: вони забезпечують ріст та розвиток організму, грають важливу роль в обміні речовин (так як є ферментами), являються незамінними компонентами усіх тканин та органів.

Білки безпосередньо беруть участь у формуванні гормонів та укріпленні імунітету. Однак, велика кількість білку в раціоні – це дуже серьйозна нагрузка на організм, особливо для тих, хто має захворювання нирок та печінки, порушенння обміну речовин (подагру) та деякими серцево-содинними захворюваннями. Тому вживайте білкові

Білки безпосередньо беруть участь у формуванні гормонів та укріпленні імунітету. Однак, велика кількість білку в раціоні – це дуже серьйозна нагрузка на організм, особливо для тих, хто має захворювання нирок та печінки, порушенння обміну речовин (подагру) та деякими серцево-содинними захворюваннями. Тому вживайте білкові продукти у розумних кількостях, віддавайте перевагу “повноцінним” білкам, що містять незамінні амінокислоти, наприклад – нежирним сортам м`яса (говядина, телятина, курка, індичка, крілик), яйцам, твердому сиру, кисломолочним продуктам.

Міф № 4. Тиждень на кефирі – дуже корисно.
Насправді – це не вірно. Правила монодієти прості: їж на протязі певного часу один і той же низькокалорійний продукт – кефір, гречку, овочі, овочевий суп, аж поки не схуднеш до бажаного розміру. Але таке різке збідніння раціону призводить до протилежного ефекту: організм, попавши в стресову ситуацію, просто блокує усі шляхи виведення рідини та тримає її до останнього. Вага втрачається але не за рахунок жиру, а за рахунок мязевої тканини та води, тобто організм різко втрачає необхідний йому білок, джерела якого в организмі немає, на відміну від жиру (він накопичується в підшкірно-жировій клітковині та навколо деяких органів) та углеводів (у вигляді глікогенів вони зберігаються у печінці та мязах). І чим довше продовжується така дієта, тим складніше худнути, так як обмін речовин сповільнюється. Тривалість монодієти повинна складати 1-2 дні, при цьому за день потрібно споживати не меньше 800 калорій.

Міф № 5. Сіль – біла смерть.
Якщо Ви їсте та п’єте все не солене, то з організму виводиться рідина, яка затримується сіллю, і вага стає меншою. А тепер уявіть: через якийсь час Ви починаєте харчуватися як зазвичай, рідина повертається в організм у необхідній йому кількості, а з нею і нібито скинуті кілограми. Насправді всі жирові запаси лишалися при Вас, тільки Ви наблизилися до стадії зневоднення. Чи є у цьому сенс? Не випадково рекомендують пити побільше води – без неї організму буде більш складніше, ніж без їжі. Візьміть на озброєння загальний принцип: не зловживати сіллю, в першу чергу не досолювати готові страви, в яких вона вже міститься.

Міф №6. Група крові диктує як потрібно харчуватися.
Така диєта поділяє всіх індивідуумів на 4 групи (в залежності від групи крові), в рамках якої рекомендуються або забороняються певні продукти. Близкий по логіці до цієї диєти і знаменитий гемокод, коли по аналізу крові встановлюється харчова непереносимість певних продуктів, які “отруюють” організм. Ми підтримуємо думку спеціалістів, зокрема Клініки лікувальньного харчування РАМН, що науково обґрунтування цим методам немає. З таким же успіхом можно створити диєти по кольору очей або розміру ноги. Адже крім групи крові люди поділяються на мужчин та жінок, різняться за віком, родом діяльності та живуть в різних кліматичних умовах, мають генетичне пристосування до певних продуктів та кулінарні традиції – нехтування цими важливими для режиму харчування факторами не приведе до бажаних результатів.

Міф № 7. Головне – не їсти після шести вечора.
Дане твердження базується на тому, що людина працює на протязі світлового дня і їй власне тоді потрібно покрити витрати енергії, і на це, нібито, налаштований обмін речовин. Але сьогодні у багатьох людей робочий день не співпадає із світловим, а продовжується набагато більше. Так, для працюючих до 17-18 години, згідно цього міфу, останнім прийомом їжі стає обід, післе якого складно дожити до сніданку. І це якщо немає хронічних захворювань.

Індивідуальний підхід залишається визначальним: можете не їсти в цей час – не їжте, але якщо не можете (з причини захворюванння або напруженого дня) – вечеряйте, просто дуже не захоплюйтесь!
P.S. Отримуйте насолоду від ягід та фруктів в сезон!
Існує думка, що вітамінами, мікро- та макроелементами можна запастися на осінньо-зимовий період – але це, нажаль, з точки зору фізіології людини, неможливо, т.я. невикористані вітаміни не запасаються “на майбутнє” нашим організмом, а виводяться як лишнє, та ще й крім того, нагружають “очисні споруди” організму – нирки, печінку, шкіру. Не заставляйте себе їсти, а отримуйте насолоду від ягід та фруктів.

Меню