Про харчування восени

Зараз у природі чудова пора – осінь. Велика кількість овочів, фруктів і плодів дозволяє наситити наш організм вітамінами і побалувати різними новими стравами. Осінь – пора, коли можна підкріпити і злегка очистити печінку. У цьому сенсі дуже хороша гарбуз. Багата бета-каротином (вітамін А), пектинами і волокнами вона покращує відтік жовчі, роботу шлунка і кишечника, надає обволікаючу дію. З гарбуза можна варити кашу або запікати в духовці, з медом і родзинками. Додайте трохи фантазії і оздоровлюйтеся! Для тих, у кого є проблеми з судинами (вегето-судинна дистонія, гіпертонія, атеросклеротичні зміни), ми рекомендуємо запровадити восени в раціон баклажани. У печеному, відвареному або тушкованому вигляді баклажани здатні очищати судини від атеросклеротичних бляшок і покращувати кровотік. Також, страви з баклажанів допомагають відрегулювати роботу кишечнику.

Не можна не згадати і про моркви. У ній багато бета-каротину, вітамінів групи В, калію, кальцію, кобальту і інших мінеральних речовин. Морква корисна при ослабленому імунітеті, втоми, рекомендується для поліпшення зору і при шкірних проблемах. Але слід пам’ятати, що вітамін А засвоюється тільки в присутності жиру, тому в страви добре додавати рослинне масло (кукурудзяне або оливкове) або вершки, сметану.

Восени можна ввести в раціон свіжовичавлені соки. Це джерело вітамінів і мікроелементів, вони прекрасно очищають, виводять токсини і підсилюють біохімічні реакції. Тут – головне не перестаратися. Фреші треба пити відразу після приготування (крім бурякового – його треба відстоювати мінімум 2-3 години перед вживанням). У свіжих соках багато активних речовин, які можуть діяти на благо, але можуть викликати і загострення хронічних захворювань. Тому краще не пити соки натщесерце вранці, а вживати їх вдень, між прийомами їжі, приблизно через годину після їжі. Починайте пити соки з маленьких порцій по 50-70грам, розбавлені водою або змішуючи між собою два або кілька видів.

Восени настає період холодів, а з ним і застуди, і атаки вірусних інфекцій. Тому ми рекомендуємо не чекати симптомів захворювань, а зайнятися профілактикою. На першому місці звичайно ж трав’яні та фруктові чаї. З трав ми рекомендуємо чебрець, м’яту, материнку, мелісу, квіти акації, каштана, календули та ін Заварювати треба в пропорції 1 столова ложка на 200грам води. Залити окропом і настояти 10-15 хвилин. Після цього чай можна пити, при бажанні додавши 1-2 чайні ложки меду або цукру. Компоненти бажано міняти через 7 днів, щоб не викликати звикання або побічних ефектів.

Хорошим імуномодулюючою засобом може бути додавання в звичайний чай від 10 до 15 крапель настоянок жень-шеню або лимонника китайського. Фруктові чаї з калини, смородини, малини, чорниці будуть джерелом вітамінів.

Але якщо ви нездужаєте, можна додати в чай квіти липи, траву підмаренника, кору верби або листя берези. Вони допоможуть знизити температуру, поліпшують роботу нирок, прискорюють одужання.

Шавлія і евкаліпт можна використовувати для приготування полоскань та інгаляцій. Туди ж можна додати 1-2 краплі ефірного масла Чайного дерева, яке є потужним антисептиком.

Але не забувайте, що всі трав’яні чаї та фітопрепарати повинні бути підібрані індивідуально і рекомендувати вам їх може тільки фахівець, який має на це право.

Меню