Шлунково-кишковий тракт

Фітотерапія при захворюваннях шлунку та кишківника.
Застосування лікарських рослин при лікуванні захворювань шлунку та кишківника базується на використанні протизапального, обволікуючого, проносного, в’яжучого, знеболюючого, вітрогінного, спазмолітичного і кровоспинного ефекту дії рослин.

При вживанні препаратів з лікарських рослин нормалізується апетит, поліпшується травлення. Фітотерапія має протимікробну дію, сприяє відновленню мікрофлори кишечника та ліквідації дисбіозу.
Препарати сприятливо впливають на нервову й ендокринну системи хворого, покращують трофіку слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, сприяють процесам регенерації. Останнє особливо важливо при лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

При лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту застосовується наступні трави: аїр, олександрійський лист, алое, алтей, аніс, барбарис, береза, брусниця, будра, бузина чорна, буквиця, валеріана, вероніка, гірчак зміїний і почечуйний, оман, буркун, дуб, дурнишник, материнка, рутка, звіробій, суниця, золототисячник, календула, калина, капуста, кипрій, конюшина, копитняк, кропива, чорнокорінь, жостір, ламінарія, перстач прямостоячий, льон, лопух, цибуля, малина, мати-й-мачуха, меліса , ялівець, м’ята, овес, кульбаба, вільха, горіх волоський, грицики, подорожник, пижмо, полин гіркий або звичайний, собача кропива, ревінь, ромашка, рута, горобина звичайна, бузок, смородина чорна, солодка, спориш, сухоцвіт болотний, татарник , кмин, деревій, кріп, фенхель, хвощ, хміль, цикорій, чебрець, черемха, чорниця, часник, чистотіл, шавлія, шипшина, щавель кінський, евкаліпт, елеутерокок, глуха кропива.

Найчастіше ці трави застосовуються для зборів і п’ються до їди за 10-30 хвилин.

При лікуванні виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки, а також гастритів з підвищеною секреторною функцією, додатково призначають алое, аїр, капуста, картопля, льон.
Препарат алое приймають як загальнозміцнюючий, проносний та поліпшуючий апетит і травлення засіб.
Свіжий сік капусти значно прискорює рубцювання виразки шлунку і дванадцятипалої кишки (див. дієта при захворюваннях), але не всі хворі добре його переносять. Для нейтралізації кислого вмісту з успіхом застосовується свіжий картопляний сік.

Здавна застосовується березовий гриб – чага. Одну столову ложку порошку чаги висипають у склянку. Заливають теплою водою (температура не вище 40-50 С), настоюють 6 годин. Настій п’ють ковтками, по 1 3 склянки 3 рази на день за 30 хв до їди. Настій чаги має послаблюючу дію. Курс лікування може бути до 6 місяців з перервами.

Лікування гастриту із зниженою секреторною функцією може бути тривалим. Діяльність кишечника регулюється додаванням в збори рослин володіють послабляющим або в’яжучим (закріпляючу) ефектом. У періоди міжсезоння (осінь-весна) додатково рекомендується прийом гіркот. Містяться гіркоти в барбарисі, буквиці, волошці, вахті, вербені, вероніці, кульбабі, полині гіркому, пустирнику, татарнику, деревію, кропі, хмелі, цикорії, чебрецю.

Меню