Вітамінне літо

Зараз благодатна пора на дворі. Ринки починають ломитися від нового врожаю наших домашніх – українських фруктів, ягід, овочів і коренеплодів. Хотілося б отримати від усього цього достатку максимум користі для нашого здоров’я.

Саме час включити в свій раціон хіти літа:
Липень:
Малина – джерело антиоксидантів, вітаміну А і С, цинку (Zn), також містить речовини, по дії схожі з аспірином (ацетилсаліциловою кислотою), тому має виражений протизапальний ефект.
Чорниця – всім відома для профілактики і лікування зору, містить вітаміни А, групи В, а також відмінний дієтичний продукт при розладах травлення.
Вишня – дивовижно піднімає гемоглобін за рахунок вмісту заліза, а також антиоксидантів і мікроелементів (мідь, цинк, йод, марганець, цинк).
Зелений горошок – прекрасне джерело рослинного білка, особливо для жінок страждають захворюваннями жіночої сфери.
Серпень:
Баклажан – містить білки, включається в раціон для профілактики атеросклерозу судин – знижує рівень холестерину, а також корисний при гіпертонічній хворобі.
Кавун – багатий мікроелеменамі, необхідними для обміну речовин, має виражену сечогінну дію – дивись «Чистка кавунами».
Помідори – містить пектини, мікроелементи і вітаміни А і С і органічні кислоти, допоможе вивести токсини з організму, знижує рівень холестерину.

Овочі і фрукти, безумовно, є цінним джерелом вітамінів і корисних елементів. Але запастися вітамінами, на жаль на весь рік не вийде. Це просто неможливо фізіологічно. Однак забезпечити свій організм цими речовинами можна і не змушуючи себе є тільки капусту, шпинат, апельсини і персики. Сучасні овочі та фрукти зовсім не так корисні, як в ті роки, коли формувалися основи дієтології.

У війні між свіжими овочами і вітамінами в таблетках перемогу здобувають останні, констатує Девід Хілл, Американський дієтолог. Справа не в тому, що таблетки раптом різко покращилися за якістю, а в тому, що овочі та фрукти в наші дні вже не ті, що раніше, ось і немає сенсу зациклюватися на них, вважає дієтолог. Як приклад Хілл наводить дані вчених з Гарвардської медичної школи. У 1950 році досить було з’їсти два невеликих персика, щоб отримати добову норму вітаміну А. Сьогодні для цього людині потрібно з’їсти кілька десятків персиків.

Вчені прийшли до висновку, що за останні десятиліття вміст корисних речовин в овочах і фруктах, вирощуваних за новітніми технологіями в розвинених країнах, впало в десятки разів. Саме в цих технологіях проблема, зазначають експерти. Хімікати, що застосовуються в сучасному сільському господарстві, змінюють саму суть продуктів.

Тому ми рекомендуємо:
1. Вживати овочі та фрукти в сезон.
2. Бажано використовувати для приготування їжі ті види овочів і фруктів, тільки ті рослини які ростуть на нашій території і не захоплюватися привезеними «заморськими» вишукуваннями (банани, цитрусові та інша екзотика).
3. Готувати страви, виходячи з особливостей Вашого здоров’я. Якщо є гастрит, схильність до ерозії або виразки, проблеми з підшлунковою, не захоплюйтеся фрешами – свежевижатими соками, а особливо натщесерце. Готуйте їжу на пару, запікайте в духовці, робіть гриль, тушкуйте – адже так багато способів приготувати смачну і корисну їжу. Відмовтеся від смаження на олії – канцерогени, що виходять при обсмажуванні на високих температурах, дають схильність до новоутворень, заважають роботі нирок.
4. Обов’язково включайте в свій раціон тваринні жири – вони входять до складу тканин організму (наприклад слизових), гормонів; а також білки – вони формують захисні сили організму (імунітет), беруть участь в побудові тіла і відновленні тканин.

Меню