Загальні рекомендації

У наші дні все більшу кількість людей з розумінням ставляться до свого здоров’я. При цьому важливими чинниками є – здоровий спосіб життя і оптимальне харчування. Значення здорового харчування та позитивні особливості білків, жирів, вуглеводів, поживних речовин – вітамінів, мінералів, мікроелементів, амінокислот, ненасичених жирних кислот – для нашого здоров’я усвідомлюють вже багато. Їх оптимальне споживання не тільки запобігає хворобам, а й допомагає в їх лікуванні. Це дозволяє відмовитися від дорогих ліків і операцій.

Незважаючи на очевидність сказаного вище, сьогодні насправді важко перейти на здорове харчування, багате живильними речовинами. Адже у багатьох з нас є стереотипи, що склалися протягом поколінь – так готувала наша мама, так готуємо і ми. Люди не замислюються про те, що і хвороби будуть повторюватися, тому що схожий набір продуктів, і в першу чергу – методика їх приготування, запускають ті самі “приховані механізми” генетики – і схильність до якогось захворювання може виявитися дуже яскраво. Щоб не допустити такого ходу подій досить просто. Замінити бульйони, відвари на кістках і м’ясі на легкі овочеві супи (можна залишити рибні або з фрикадельками – де м’ясо варитися недовго). Виключити консервовані продукти. Всі – і домашні закрутки, і все те, що закрито під залізні кришки у виробничих умовах – соуси, кетчупи, дитячі соки – вже через кілька годин після “закручування” ставати небезпечним для наших нирок.

Відмовтеся від смаження на олії – котлети, картопля і відбивні страшні саме пересмаженим маслом, що перетворився при високій температурі в канцерогенні речовини. Гасіть, запікайте в духовці, робіть гриль або їжте відварними! А холестерин, який є в продуктах тваринного походження (м’ясі, салі, сметані, вершковому маслі та ін) просто необхідний для людини – це джерело енергії, а також структурна складова жіночих і чоловічих гормонів, гормонів наднирників. Тому, на нашому столі повинні бути й м’ясо, риба, тверді та плавлені сири, кисломолочні продукти. Вони ж є джерелом білка – структурного елементу всіх тканин нашого організму.

Обов’язково використовуйте в раціоні цільні крупи (а не пластівці!) – пшеничну, ячну, рисову, перлову, гречку і кукурудзяну. Макарони краще купувати з твердих сортів пшениці, так як вони є джерелом необхідного нам білка.

І кілька слів про сою. У зв’язку з білковим голодуванням жителів Україною і виснаженням нашої нації, Кабінетом Міністрів Україні в 2007 році прийнята “Державна програма подолання білкового дефіциту в Україну”. Основна ставка зроблена в ній на введенні в харчування продуктів з вмістом сої. Нашої, вирощеної в Україні. Соя входить до складу варених ковбас, сосисок, крабових паличок, хліба. Також рекомендується використовувати соєве молоко, сир, сири, борошно. Як лікар і біолог, я прекрасно розумію, що розмови про “шкоду” генетично детермінованої сої – це війна виробників за ринок. Геном рослин не може вбудуватися в геном людини і не може змінити нас як вид. Всі, хто вчив у ВУЗі генетику, будуть зі мною згодні. Тому не бійтеся соєвих продуктів. Просто все треба вживати в міру і звичайно ж читати склад на етикетках – адже продукти можуть мати у своєму складі консерванти чи стабілізатори.

Меню